Impactul Digitalizării Asupra Contabilității

Dacă activați în domeniul contabilității și va-ți întrebat vreodată „Ce se va întâmpla cu jobul meu peste 3 ani?”, atunci acest articol poate să vă ajute în a înțelege mai bine care este impactul tehnologiei digitale asupra contabilității.

Potrivit unui studiu, pandemia Covid-19 a accelerat viteza transformării contabilității în una digitală, iar ponderea sarcinilor contabile realizate prin automatizarea robotică va crește pînă la 80 % în următorii 3 ani. Cea mai mare parte din activitățile contabililor, așa cum le cunoaștem astăzi, va fi automatizată de către furnizorii de servicii digitale și un număr semnificativ de sarcini vor fi, de asemenea, fuzionate și transformate.
„Datorită creșterii digitalizării, calculatoarele au ajuns să preia și să realizeze unele sarcini, care în mod tradițional sunt realizate de oameni. Acest lucru a permis ca oamenii să se concentreze de fapt pe munca care cu adevărat contează, pe acea mai complexă, sau chiar pe noi provocări care necesită abilități suplimentare. Profesioniștii din domeniul contabilității și finanțelor vor avea nevoie din ce în ce mai multe cunoștințe, pe lîngă domeniul pe care ei deja îl cunosc."


De fapt, datele financiare vor ajunge sa fie disponibile având acces la sistemele Inteligenței Artificiale (IA), prin intermediul unor aplicații descărcate din internet. Sarcinile tradiționale ale firmelor de contabilitate, precum auditul, agendele fiscale sau stocurile, vor fi automatizate și externalizate. Valoarea adăugată a muncii efectuate și monitorizate de către automatizarea proceselor robotizate (RPA) va crește.


În următorii 3 până la 5 ani, asistenții tehnologici precum automatizarea proceselor robotizate (RPA), inteligența artificială (AI), analiza avansată și tehnologia blockchain vor fi folosiți din ce în mai mult în contabilitate.

Impactul Tehnologiei asupra Locurilor de Muncă din Contabilitate

Pozițiile junior, de exemplu facturist sau asistent contabil probabil nu vor mai exista. O mare parte din munca lor implică sarcini repetitive și consumatoare de timp, care pot fi preluate de tehnologie.Este probabil ca aria de lucru a juniorilor să se îndrepte mai mult spre analiza datelor și training în IA.


Poziția de middle – management se va schimba, astfel încât persoanele care dețin această poziție să își poată asuma noi responsabilități care apar ca urmare a transformării tehnologice. Calitatea și eficiența persoanelor care dețin funcții în middle - management vor fi mai măsurabile.


Pozițiile din managementul superior se vor confrunta cu o presiune din ce în ce mai mare de a a implementa schimbări în organizație. Rezultatele seniorilor vor reflecta eficiența sporită a utilizării noilor tehnologii. Așteptările privind raportarea imediată și la cerere vor crește, în comparație cu solicitarea periodică a acestora.


Directorul financiar va înceta să mai fie managerul situațiilor financiare și se va concentra pe optimizarea resurselor pentru creșterea afacerii.

O Nouă Generație de Profesioniști

Noua generație de profesioniști în contabilitate ar trebui să înțeleagă nu numai contabilitatea, ci și AI, blockchain-ul, analiza avansată și modul în care aceste tehnologii interacționează intre ele.


„În timp ce soluțiile digitale oferă rezultate utile, intervenția umană rămâne în continuare a fi una esențială.De exemplu, rezolvarea problemelor, aplicarea previziunii în afaceri, identificarea soluțiilor strategice și partajarea acestora între organizații.”


Angajații juniori ar trebui să aibă calificările necesare pentru a lucra cu IA și sistemele de contabilitate digitală.Se preconizează ca juniorii să preia chiar și munca mai complexă.


Cei care ocupă funcții de middle - management ar trebui să se concentreze pe creșterea perspectivelor lor, deoarece va fi important pentru ei să cunoască tehnologiile digitale și posibilitățile relevante de utilizare a acestora.


Pentru angajații din managementul superior, capacitatea de a se orienta pe piața sistemelor digitale și abilitatea de a găsi în timp util soluțiile corespunzătoare, vor fi cruciale.


Digitalizarea are un ritm accelerat de dezvoltare, iar apariția ei în țara noastră este doar o chestiune de timp.Companiile și angajații lor ar trebui să se concentreze pe dobândirea de cunoștințe și experiență în a utiliza sistemele digitale în contabilitate.Probabil că anume aceste competențe vor decide într-o zi care companii vor crește, și care vor stagna.
Sursa:


Studiul a fost publicat de Universitatea de Tehnologie și Proiectare din Singapore în colaborare cu Institutul Contabililor Autorizați din Singapore (ISCA) și firma de consultanță Ernst & Young Advisory (EY).
Made on
Tilda